VERHALEN

Lonneke fietst de Olympische Spelen tegemoet!

Lonneke fietst de Olympische Spelen tegemoet!

Lonneke Uneken is één van de recente boegbeelden van de TTS. Als schaatster bij Iskate en wielrenster heeft ze optimaal geprofiteerd van de mogelijkheden om sport en school te combineren. Nadat ze de definitieve keuze had gemaakt voor het wielrennen, is ze Nederlands Kampioen bij de junioren geweest. In 2019 werd ze derde en in 2020 tweede bij de Europese Kampioenschappen voor de beloften. Ze heeft het VWO op de TTS gewoon in zes jaar afgerond. Wat gebeurde er daarna?

Wat heb je na je examens gedaan?

Nadat ik in 2018 mijn Vwo-diploma heb gehaald, ben ik begonnen aan de studie International Business aan de RUG. In diezelfde periode tekende ik mijn eerste profcontract bij team Hitec-products. Na mijn eerste seizoen in het profpeloton, dat boven verwachting verliep, kreeg ik een aanbod om te gaan rijden voor het Boels-Dolmans Cycling team. Na 2 jaar studeren heb ik afgelopen zomer mijn propedeuse behaald, en heb ik besloten om me de komende jaren volledig te focussen op het wielrennen.

Hoe is het om voor de beste ploeg van de wereld te rijden?

Het is natuurlijk een raar eerste jaar geweest bij de ploeg, maar ik ben nog steeds heel trots dat ik voor de beste ploeg van de wereld mag rijden. Zeker in de winter, op de trainingskampen in Spanje heb ik veel geleerd en ben ik weer sterker geworden. Het is een hele hechte ploeg waarin iedereen elkaar beter wil maken. In de koers gaan we voor elkaar door het vuur. Ondanks dat het een bijzonder jaar is geweest, hebben we een aantal hele mooie overwinningen binnen kunnen halen!

Wat is je plekje binnen de ploeg?

Het niveau in de ploeg is hoog. Met zoveel wereldtoppers bij elkaar kan ik hier super veel leren, en is dit voor mij de beste plek om me verder te ontwikkelen. Tijdens de trainingen is het vooral afzien in het wiel ;-). In de grote koersen wil ik zoveel mogelijk mijn steentje bijdragen aan het teamsucces. In de wat kleinere wedstrijden probeer ik ook mijn eigen kansen te pakken, wanneer deze mogelijkheid er is. Dat ik tijdens dit seizoen een contract van 4 jaar kon tekenen bij team SD Worx, de opvolger van de huidige ploeg, geeft me veel vertrouwen. Zo kan ik de komende jaren volledig focussen op het wielrennen om uiteindelijk de stap te zetten naar het allerhoogste niveau.

Kun je ervan leven?

Sinds dit seizoen kan ik mezelf echt profwielrenster noemen, en focus ik mij hier volledig op.
Er is niets mooiers dan van je hobby je beroep kunnen maken!

Wat wordt het hoogtepunt van je carrière?

Mijn ultieme droom is de olympische spelen.

Wat is de wielerpensioenleeftijd?

Dat verschilt. Aan de ene kant is heel topsport leven heel uniek, je maakt dingen mee die je de rest van je leven bij zullen blijven. Aan de andere kant is het ook vrij eentonig. De komende jaren blijf ik zeker nog fietsen, maar er zal vast en zeker een moment komen dat ik ook iets anders wil gaan doen. Wanneer dat is? Geen idee.

Wat doe je daarna?

Ik zou het niet weten. Wie weet ga ik weer studeren, of juist totaal wat anders. Daar ben ik nu nog niet echt mee bezig.

Hoe was de TTS en wat voor rol heeft de school gespeeld in jouw ontwikkeling?

Door de vrijheid en verantwoordelijkheid die ik kreeg van de school om sport en studie te combineren, leerde ik om zelf initiatief te nemen en om mijn tijd goed te verdelen tussen beide. Zo heb ik mij optimaal kunnen ontwikkelen tot de wielrenster & persoon die ik nu ben!